Bine ati venit pe pagina proiectului MATES-nZEB

MATES-nZEB reprezinta acronimul proiectului "Managementul acviferelor locale pentru stocaj termic ca tehnologie curata pentru cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero". Propunerea de proiect, identificata prin codul PN-II-PT-PCCA-2013-4-1307, este finantata in cadrul contractului 89/2014, in cadrul programului Parteneriate in domenii prioritare - PN II, derulat cu sprijinul MEN - UEFISCDI.

Proiectul propune o abordare inteligenta, bazata pe utilizarea tehnologiei ATES, in vederea facilitarii furnizarii de energie, din sursa geotermala, cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB), ca fiind una dintre cele mai ecologice si eficiente surse de energie care poate fi utilizata in unele zone urbane si industriale. Acest obiectiv poate fi atins dovedind ca tehnologia ATES este o tehnica fezabila, matura si suficient de fiabila pentru a deveni o alternativa economica pentru stocarea pe timp indelungat a energiei termice, garantand respectarea Directivelor Europene si a obiectivelor 20/20/20 prin reducerea considerabila a emisiilor de carbon (cu pana la 30%). Utilizarea tehnologiei ATES minimizeaza, de asemenea, impactul ecologic al centralelor de termoficare si creste perspectivele de realizare a unor afaceri sanatoase si profitabile bazate pe surse regenerabile de energie.

Proiectul se bazeaza pe integrarea inteligenta a sistemelor de incalzire si racire, cu stocajul temporar al energiei termice in stratul acvifer. Aceasta tehnologie va fi aplicata prin realizarea unui pilot experimental nZEB, ca studiu de caz, pe platforma INCERC Bucuresti din cadrul INCD URBAN-INCERC. Acest pilot experimental la scara naturala poate permite inlaturarea barierelor normative si tehnologice si propulsarea strategiilor de investitie pe termen lung, pentru aplicarea ATES pe scara larga, prin aceasta determinand o mai buna intrare a sistemelor ATES pe piata si transferul acestei tehnologii in toate zonele adecvate din Romania.

Rezultatul principal al proiectului este constituit de implementarea tehnologiei ATES pe suportul unui pilot experimental, monitorizarea si evaluarea posibilitatii de utilizare a acestei tehnologii, de elaborarea unor materiale care pot facilita utilizarea acestor sisteme: solutii tehnice pentru implementarea sistemelor ATES in cladiri cu performanta energetica ridicata, dezvoltarea unor modele inovative de afaceri pentru aplicarea ATES cladirilor nZEB, ghid si proceduri recomandate pentru autorizarea sistemelor ATES.

Proiectul va fi realizat de un consortiu format din trei entitati de cercetare cu reprezentativitate nationala si cu experienta complementara, respectiv utilizarea eficienta a energiei in cladiri (INCD URBAN-INCERC - coordonator), sisteme eficiente de incalzire-racire cu pompe de caldura (UTCB) si gestionarea durabila a resurselor de apa (INHGA) si doua entitati private care activeaza in domeniul implementarii solutiilor moderne HVAC bazate pe pompe de caldura (PROMTEH) si dezvoltarea solutiilor de afaceri (BDG).

06/10/2014

Noutati

Finalizare instalatie interioara: Echipa partenerului PROMTEH realizand ultimele interventii in reteaua interioara. Instalatia este dimensionata pentru utilizarea agentului termic cu parametri redusi pentru minimizarea entropiei (incalzire de temperatura redusa, climatizare utilizand surse cu temperatura ridicata). (sursa: INCD URBAN-INCERC)

21/09/2017

Logare date: Exemplu extras dintr-un fisier de preluare / stocare a datelor furnizate de senzori. Se observa inaltimea hidrostatica in foraje (raportata la nivelul Marii Negre), debitele (in cazul de fata, pompele erau oprite) si preluarea a 3 temperaturi/ foraj. (sursa: INCD URBAN-INCERC)

21/09/2017

Simulari numerice in regim dinamic pentru determinarea debitului acvifer
Avand in vedere integrarea rezervorului de acumulare in sistemul de climatizare, un calcul statistic arata ca in conditiile de iarna un debit de apa de 3.2 mc/h va asigura necesarul de incalzire al zonei asigurate din sursa ATES, cu o probabilitate de peste 99.9%. (sursa: INCD URBAN-INCERC)

01/09/2017

Realizare punct termic local, bazat pe solutie ATES: A fost realizat un punct termic dedicat solutiei ATES, cu urmatoarele caracteristici:
- pompa de caldura cu reglaj in 3 trepte, pentru asigurarea unei eficiente maxime in special in sezonul intermediar prin corelarea puterii termice cu necesarul de caldura al cladirii;
- pompe de circulatie cu turatie reglabila;
- schimbator de caldura dimensionat pentru reducerea pierderii de sarcina locale, in vederea minimizarii puterii electrice consumate de pompe;
- tablou electric pentru comanda pompelor submersibile, pompelor de circulatie, pompei de caldura, comunicare cu o unitate de calcul si comanda;
- rezervor de acumulare (buffer) pentru preluarea temporara a diferentelor dintre necesar si disponibilul de energie termica si/sau acoperirea varfurilor de sarcina;
(sursa: INCD URBAN-INCERC)

12/08/2017

Program achizitie date: Preluarea datelor furnizate de traductori, interpretarea acestora si salvarea informatiilor este realizata in mod automat, prin intermediul unui program realizat in acest scop. (Captura de ecran realizata in timpul programarii / verificarii programului de achizitie date. In prim-plan fi observate temperaturile inregistrate in foraje si distributia spatiala a acestora. Sursa: INCD URBAN-INCERC (2017))

27/08/2017

Realizare foraj de monitorizare: In vederea analizarii stocajului in acvifer, a fost realizat un foraj suplimentar, destinat exclusiv monitorizarii. (sursa: INCD URBAN-INCERC)

12/08/2017

Lansarea pompelor submersibile: Pentru a sigura o eficienta maxima a sistemului, pompele submersibile utilizate sunt de ultima generatie, cu turatie variabila. Acestea au fost introduse in sistem doar dupa eliminarea completa a particulelor in suspensie, pentru a se evita polizarea rotorului si modificarea caracteristicii de pompare. Se poate observa senzorul de presiune, utilizat in scopul monitorizarii nivelului apei in foraje. (sursa: INCD URBAN-INCERC (2017))

27/06/2017

Zonarea cladirii: Sistemul bazat pe ATES urmeaza a asigura racirea si incalzirii unei zone a cladirii pilot (camere amplasate la Parter, Etaj 1, Etaj 2). Dimensiunea zonei climatizate a fost conditionata de posibilitatea redusa de restitutie a apei in stratul Mostistea, in conditiile unor limitari a investitiei. Restituirea apei va fi realizata prin intermediul unui numar mai mare de foraje (1 foraj extractie - 2 foraje restitutie).
INCD URBAN-INCERC a incercat (inclusiv prin PN-II-RU-TE-2014-4) obtinerea unor fonduri de cercetare pentru extinderea sistemului pilot cu sisteme RES (Renewable Energy Sources) complementare solutiei implementate in ctr. 89/2014, dar pana in prezent nu a reusit atragerea finantarii necesare. Pentru echilibrarea energiei necesare pentru climatizare cu cea utilizata pentru incalzire, pe perioada verii va fi asigurata preluarea caldurii dintr-o zona extinsa a cladirii pilot. (sursa: INCD URBAN-INCERC (2017))

22/01/2017

Modelare matematica / simulari numerice: Necesarul de flux termic pentru climatizare, in ipoteza modernizarii cladirii la un nivel de performanta caracteristic cladirilor nZEB, comparativ cu necesarul actual. (sursa: INCD URBAN-INCERC, Bucuresti, 2016)

07/12/2016

Modelare matematica / simulari numerice: Necesarul de flux termic pentru climatizare, obtinut prin aplicarea unei metode dinamice de simulare cu pas orar (Q bilant). In etapa de postcalcul este aplicat un algoritm de optimizare a consumului de energie, care permite ventilarea nocturna, modificarea numarului de schimburi de aer, utilizarea aporturilor de caldura interne / externe in intervalul de iarna, stocajul temporar in elementele interioare de constructie (Q nec climatizare). (sursa: INCD URBAN-INCERC, Bucuresti, 2016)

07/12/2016

Modelul matematic de curgere a apei subterane, utilizat in cadrul proiectului pentru analiza stocajului in acvifer, determinarea amplasarii forajului de monitorizare etc. (sursa: INHGA, Bucuresti, 2016)

07/12/2016

Monitorizarea sistemului: debite de apa extrasa /restituita in foraje si inaltimi hidrostatice. Regim tranzitoriu si stabilizat. (sursa: teste realizate de INCD URBAN-INCERC si INHGA, Bucuresti, 2016)

22/07/2016

Monitorizare in timp real: Pentru a determina eficienta sistemului si impactul de mediu, au fost prevazuti senzori de monitorizare permanenta a celor 3 foraje de exploatare: presiune / inaltime hidrostatica, temperatura (3 senzori/ foraj pentru monitorizarea inclusiv a gradientului vertical de temperatura), debit de apa extras / restituit. (sursa: INCD URBAN-INCERC (2016))

05/04/2016

Diseminare: Conferinta Stiintifica Anuala a INHGA (sursa: INHGA (2015))

15/12/2015

Profil litologic: In urma analizelor realizate a fost stabilita litologia caracteristica zonei cladirii pilot. (sursa: INCD URBAN-INCERC (2016))

15/09/2015

Diseminare: WREC 2015, World Renewable Energy Congress XIV "Clean Energy for a Sustainable Development", UPB, Romania (sursa: INCD URBAN-INCERC (2015))

25/06/2015

Caracteristici sol: Modelarile matematice vor utiliza date reale, obtinute prin analize de laborator (granulometrii/permeabilitate sol). (sursa: INCD URBAN-INCERC (2015))

21/02/2015

Realizare foraje si trasee de conectare: Implementarea sistemelor ATES implica activitati laborioase de santier, insa decopertarea necesara este mult redusa fata de sistemele inchisa cu bucla orizontala, putand fi astfel utilizate in medii urbane dens populate. Un alt avantaj deosebit este posibilitatea integrarii cu surse regenerabile de energie (spre exemplu, sisteme solare), si stocarea energiei termice pe durate lungi de timp (sezonier). (sursa: INCD URBAN-INCERC)

12/08/2015

Vizita de lucru: Cladiri care utilizeaza sistemul ATES (cladiri de birouri & centru cultura/ biblioteca publica, Olanda, 2015)

12/08/2015

Evolutia sistemelor ATES in Olanda (sursa: Godschalk, Bas (2015), Sustainable heating and cooling just beneath your feet. Witteveen+Bos presentation, Deventer, June 2015)

12/08/2015

Vizita de lucru si workshop organizat cu partenerii din cadrul proiectului si reprezentantii companiei Witteveen+Bos, in cadrul carora au fost obtinute informatii deosebit de utile referitoare la sistemele ATES, implementarea acestora si fezabilitatea pe termen lung.

26/07/2015

In data de 20 Noiembrie 2014, la sediul Societatii Romane Geoexchange din bd. Pache Protopopescu nr. 66, sector 2, Bucuresti - cladirea Facultatii de Ingineria Instalatiilor din cadrul U.T.C.B., a fost organizat un workshop in cadrul proiectului european "GeoDH - Geothermal District Heating". In cadrul acestui workshop a fost sustinuta o prezentare a proiectului MATES-nZEB, a obiectivelor vizate, stadiului de implementare si rezultatelor preconizate.

26/11/2014

In data de 3 Octombrie 2014, la sediul INCD URBAN - INCERC din sos. Pantelimon 266, sector 2, Bucuresti, a avut loc cea de-a opta editie a Conferintei de cercetare in constructii, economia constructiilor, arhitectura, urbanism si dezvoltare teritoriala, cu tema "Dezvoltarea durabila a mediului construit - de la viziune la realitate". In cadrul conferintei a fost sustinuta o prezentare a proiectului MATES-nZEB, focalizata pe potentialul de integrare al acestei tehnologii in cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero.

7/10/2014

In data de 22 Septembrie 2014, la sediul INCD URBAN - INCERC din sos. Pantelimon 266, sector 2, Bucuresti, a fost organizata intalnirea de lansare a MATES-nZEB. Intalnirea a avut ca invitati speciali reprezentanti din partea Olandei, tara cu experienta deosebita in domeniul implementarii ATES si a managementului apelor: dl. ir. J. Coen Dijxhoorn din partea IF Technology si dl. drs. Ebel Smidt din partea Smidt Groundwater.

7/10/2014