Welcome on the project MATES-nZEB website

MATES-nZEB reprezinta acronimul proiectului "Managementul acviferelor locale pentru stocaj termic ca tehnologie curata pentru cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero". Propunerea de proiect, identificata prin codul PN-II-PT-PCCA-2013-4-1307, este finantata in cadrul contractului 89/2014, in cadrul programului Parteneriate in domenii prioritare - PN II, derulat cu sprijinul MEN - UEFISCDI.

Proiectul propune o abordare inteligenta, bazata pe utilizarea tehnologiei ATES, in vederea facilitarii furnizarii de energie, din sursa geotermala, cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB), ca fiind una dintre cele mai ecologice si eficiente surse de energie care poate fi utilizata in unele zone urbane si industriale. Acest obiectiv poate fi atins dovedind ca tehnologia ATES este o tehnica fezabila, matura si suficient de fiabila pentru a deveni o alternativa economica pentru stocarea pe timp indelungat a energiei termice, garantand respectarea Directivelor Europene si a obiectivelor 20/20/20 prin reducerea considerabila a emisiilor de carbon (cu pana la 30%). Utilizarea tehnologiei ATES minimizeaza, de asemenea, impactul ecologic al centralelor de termoficare si creste perspectivele de realizare a unor afaceri sanatoase si profitabile bazate pe surse regenerabile de energie.

Proiectul se bazeaza pe integrarea inteligenta a sistemelor de incalzire si racire, cu stocajul temporar al energiei termice in stratul acvifer. Aceasta tehnologie va fi aplicata prin realizarea unui pilot experimental nZEB, ca studiu de caz, pe platforma INCERC Bucuresti din cadrul INCD URBAN-INCERC. Acest pilot experimental la scara naturala poate permite inlaturarea barierelor normative si tehnologice si propulsarea strategiilor de investitie pe termen lung, pentru aplicarea ATES pe scara larga, prin aceasta determinand o mai buna intrare a sistemelor ATES pe piata si transferul acestei tehnologii in toate zonele adecvate din Romania.

Rezultatul principal al proiectului este constituit de implementarea tehnologiei ATES pe suportul unui pilot experimental, monitorizarea si evaluarea posibilitatii de utilizare a acestei tehnologii, de elaborarea unor materiale care pot facilita utilizarea acestor sisteme: solutii tehnice pentru implementarea sistemelor ATES in cladiri cu performanta energetica ridicata, dezvoltarea unor modele inovative de afaceri pentru aplicarea ATES cladirilor nZEB, ghid si proceduri recomandate pentru autorizarea sistemelor ATES.

Proiectul va fi realizat de un consortiu format din trei entitati de cercetare cu reprezentativitate nationala si cu experienta complementara, respectiv utilizarea eficienta a energiei in cladiri (INCD URBAN-INCERC - coordonator), sisteme eficiente de incalzire-racire cu pompe de caldura (UTCB) si gestionarea durabila a resurselor de apa (INHGA) si doua entitati private care activeaza in domeniul implementarii solutiilor moderne HVAC bazate pe pompe de caldura (PROMTEH) si dezvoltarea solutiilor de afaceri (BDG).

06/10/2014

News

In data de 20 Noiembrie 2014, la sediul Societatii Romane Geoexchange din bd. Pache Protopopescu nr. 66, sector 2, Bucuresti - cladirea Facultatii de Ingineria Instalatiilor din cadrul U.T.C.B., a fost organizat un workshop in cadrul proiectului european "GeoDH - Geothermal District Heating". In cadrul acestui workshop a fost sustinuta o prezentare a proiectului MATES-nZEB, a obiectivelor vizate, stadiului de implementare si rezultatelor preconizate.

26/11/2014

In data de 3 Octombrie 2014, la sediul INCD URBAN - INCERC din sos. Pantelimon 266, sector 2, Bucuresti, a avut loc cea de-a opta editie a Conferintei de cercetare in constructii, economia constructiilor, arhitectura, urbanism si dezvoltare teritoriala, cu tema "Dezvoltarea durabila a mediului construit - de la viziune la realitate". In cadrul conferintei a fost sustinuta o prezentare a proiectului MATES-nZEB, focalizata pe potentialul de integrare al acestei tehnologii in cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero.

7/10/2014

In data de 22 Septembrie 2014, la sediul INCD URBAN - INCERC din sos. Pantelimon 266, sector 2, Bucuresti, a fost organizata intalnirea de lansare a MATES-nZEB. Intalnirea a avut ca invitati speciali reprezentanti din partea Olandei, tara cu experienta deosebita in domeniul implementarii ATES si a managementului apelor: dl. ir. J. Coen Dijxhoorn din partea IF Technology si dl. drs. Ebel Smidt din partea Smidt Groundwater.

7/10/2014